Sondes de paper

Projecte artístic Sondes de Paper
Sondes de Paper
[2012] Projectes > Artístics i Socials.
Llibres d'artista en blanc, col·laboratius i itinerants, que recullen mostres d'art del subsòl artístic i social.El projecte

Les Sondes de paper són llibres d'artista en blanc que naveguen per l'espai urbà i rural de mà en mà recollint mostres del subsòl artístic. La primera Sonda de Paper en llançar-se va ser la Pionera el 22-05-12. El seu recorregut es documenta amb imatges ubicades en mapes de seguiment. Quan tornen a les drassanes de paper, es recullen i de tant en tant es fa una exposició de totes les sondes rebudes fins al moment. Aquesta exposició és de caràcter obert i es pot sol·licitar per a qualsevol espai.

Sondes de Paper, projecte artístic de Ferran Cerdans Serra.

Què són les Sondes de Paper?

Podem comparar les Sondes de Paper a un vaixell de pesca amb una xarxa que recull mostres artístiques arreu per on passa. Una sonda galàctica que navega de mà en mà viatjant per l’espai urbà i rural; el diari de bord de la mateixa és el propi llibre que es va transformant fins arribar a la seva destinació carregat d’art espontani, inèdit i original.

Les podem definir com llibres d'artista col·laboratius itinerants. El seu trajecte i les intervencions de la tripulació se segueixen en temps gairebé real en mapes, que registren els passos de cada Sonda segons explora el territori.

El propòsit de les Sondes de Paper és arrencar del subsòl obres d'artistes desconeguts, extreure-les de la part oculta de l’imaginari artístic col·lectiu per poder-lo llegir a través de les seves pàgines. Per això, quan acaben el seu viatge formen part d’exposicions al seu temps itinerants i també es poden fullejar en línia.

Sonda System Error al seu  pas per la Colònia Jorba

El projecte, a més de dur a la llum artistes del subsòl i donar-los a conèixer, té altres finalitats: fer xarxa entre artistes (de manera diferent que Ideasurfing); difondre l’autogestió pel fet, demostrant que es poden fer projectes artístics interessants sense recursos ni ajudes; difondre i participar de moviments socials, com per exemple l’acció contra el racisme de Tots Fem Bages o bé la denúncia urbanística del projecte artístic Activem els Buits. En definitiva, és un projecte artístic social autogestionat.

Tipus de Sondes de Paper

  • Itinerants: Un cop llençades es dirigeixen a un punt concret. Es tracta d’anar-les acostant pas a pas fins a la seva destinació. Ex: [System Error] [Insomnia]
  • Locals: No poden sortir de la ciutat de llançament. Furguen més enllà dels primers metres de subsòl i miren de portar llum a les zones més amagades. Ex: [Pionera] [Tots Fem Bages]
  • Exploradores: s’han de deixar a persones d’altres pobles o ciutats, a poder ser poc conegudes anteriorment; sense rumb fixe; pensades per ampliar intercanvi i contacte personal, exploren regions inhòspites. Ex: [Take The Tour]
  • Express: van més ràpides que les normals, tens 3 dies per fer la teva aportació. Ex: [Tempus Fugit]
  • Balisa: les sondes en balisa són sondes fixes i recullen les mostres artístiques de qui les troba.


Sonda de Paper Missatgera, transmet cartes i missatges.

Com segueixo les Sondes de Paper?

Pots seguir les activitats i novetats de les Sondes de Paper en aquesta web mateix amb l'etiqueta sondes de paper. També pots seguir-les pel twitter amb el hashtag genèric #sondesdepaper o bé amb els corresponents a cada sonda, com per exemple #s5takethetour Et recomano visitar els mapes de seguiment ja que són la forma originària com estan pensades de seguir les seves aventures.

Sonda Take the Tour navegant per Tokio

Mapes de seguiment

Exemple de mapa de seguiment de l'itinerari de les Sondes de Paper, en aquest cas les Locals. Sondes llançades: Pionera (2012), Tempus Fugit (2012), Tots Fem Bages i Activem els Buits (2014). Podeu veure tots els mapes a la pàgina llibres-artesans.com/sondes/mapes.Llançament de la Pionera #s1pionera

Vídeo del llançament a Manresa de la PIONERA, la primera Sonda de Paper, llançada a la Plaça Gispert de Manresa. La primera tripulant d'aquesta Sonda va ser l'artista Eva Soto.

Exposicions fetes fins ara

Sondes de Paper amb itineraris en exposició

Fins ara s’han fet diverses exposicions de Sondes de Paper: al Konvent.0, que fou la primera de totes, a l’Escola d’Art de Manresa, a la Biblioteca de Santpedor i a la Llibreria Papasseit de Manresa.

Tripulació de la Sonda de Paper Insomnia al Konvent.0

Demanar exposició de Sondes de Paper

Si voleu portar l’Exposició de les sondes a la vostra llibreria, biblioteca, escola d’art… no dubteu en contactar i mirarem de fer-ho possible. El servei és gratuït. Gràcies!

Les Drassanes de Paper

Algunes imatges de les Sondes de Paper al taller o Drassanes de Paper.

Llista d'artistes d'una Sonda de Paper.

Tapes de la Sonda de Paper Insomnia, de Ferran Cerdans Serra.

Sonda de Paper System Error, de Ferran Cerdans Serra.

Sonda de Paper Tempus Fugit, de Ferran Cerdans Serra.

Rellotge a la coberta, detall. Sonda de Paper Tempus Fugit, de Ferran Cerdans Serra.

Detall de la construcció artesanal de la Sonda de Paper itinerant Take The Tour, de Ferran Cerdans Serra.

Etiquetes
Share