La llum reclosa

Llibre poema La llum reclosaLa llum reclosa, 2019.
Llibre poema de Ferran Cerdans Serra enquadernat a mà per l'autor. Format per una seixantena d’haikus, tracta la ceguesa, la vida i la llum. Publicat el juny de 2019 a Llibres Artesans.

vida, m’absento;
aquest ninot de palla
que em representi.


Pròleg de La llum reclosa

La llum reclosa, llibre d'haikus de Ferran Cerdans Serra, dissenyat i enquadernat a mà per l'autor.

Aquest hivern va fer just nou anys que vaig patir una retinopatia bifocal d’origen idiopàtic que em va tenir tres mesos tancat a casa. Les primeres cinc setmanes vaig fer vida de cec. La fotofòbia era tan aguda que havia de cobrir-me els ulls amb un antifaç. Per això el llibre alterna el negre de la foscor amb la llum blanca que, segons com, pot tapar el text i tot.

La nit i el dia. La guitarra, instrument amb què em comunicava amb mi mateix; l’Alai als peus; la gravadora amb botó sobredimensionat per les anotacions de veu; les novel·les líquides, que m’entraven per les orelles; l’esperança que algun dia podria tornar a fer vida normal... tot en la negror, o bé en la llum aguda i dolorosa.

Sempre he tingut sensibilitat envers les necessitats de persones amb problemes visuals (podeu consultar el “Regle de lectura” al portafoli web), però mai havia pensat que em farien falta a mi. De fet conservo molt bona agudesa visual, escletxes enfocades enmig d’un mar de boires borroses i de plans que es mouen i s’entrellacen. Les seqüeles hi són, però de moment puc superar-les i seguir escrivint a mà.

Un altre canvi de rumb total a la vida. Intentar recompondre-la, reorientar-se… que no reinventar-se. Inventar-me ja ho va fer ma mare quan em va parir.

Haikus sense llum

Revista d'autor Un mar degota n. 11, amb adjunts a la carpeta.

D’aquesta experiència, sens dubte transformadora, en va sorgir Haikus sense llum, un monogràfic d'edició limitada al número 11 de la revista d'autor Un Mar Degota. Aquest monogràfic s’ha convertit en dos llibres que recullen tots els haikus fins ara: La llum reclosa, en format imprès, i El temps en pausa, en format híbrid imprès / manuscrit. Més endavant tinc previst fer-ne un audiollibre per a ser escoltat.

La llum reclosa és un llibre poema, doncs, amb la coberta manuscrita i enquadernat a mà per l'autor. L'interior és imprès en negatiu, deixant en blanc el text en el negre de la tinta. Podeu llegir-ne alguns haikus a continuació.

La llum reclosa, haikus. Portada.

matí d’estrena;
els colors de la caixa,
cucs ressecs negres.

faig de guitarra,
música ronsa em toca
a mi les notes.

per no afogar-m’hi,
em bec la mortal bassa
d’oli sencera.

llanço la corda
del mar al moll de pedra;
ningú l’espera.

agafant aire
omplo el motlle de vida;
he inflat un doble.

de cop i volta
emergeix un paisatge
(potser m’ho invento)

a partir d’ara,
reconeixeré el negre
en la bellesa.

Tristesa i esperança

Reflectir la tristesa és bo perquè t’entenguin, per transmetre la realitat del moment viscut (i no com el veus ara), i perquè les persones conegudes es facin càrrec de la situació d’algú en el mateix estat.

L’esperança i la llum (la llum feridora és també allò que anhelem, ens fa mal però ho necessitem), és bona per a qui passa per quelcom similar; una persona amiga podria llegir-li aquests haikus.

Per damunt de tot això, però, és un llibre de conscienciació envers les persones amb dificultats visuals o bé cegues. Formen part d’un món que potser veiem cada dia però que és dins una bombolla amb la que no interactuem.

La llum reclosa, haikus, pàgines interiors.

Dedicatòria

Dedicat als milers de persones que, sense que ens n’adonem, viuen a les fosques o gairebé, en mons paral·lels dins del nostre, mons ocults i tantes vegades oblidats.

que àgils es mouen les coses en tenebres; costa agafar-les. La llum reclosa.

La llum reclosa; segell de l'autor, sèrie i exemplar.

Etiquetes: 
Share