Micronarrativa retallable

Format de Micronarrativa retallable
Micronarrativa retallable
[2013] Disseny > Editorial
Format de llibre de micronarrativa, texts impresos per duplicat i microperforats retallables per compartir.Un format propi amb la seva història

El format propi retallable per compartir, amb els texts impresos per duplicat i microperforats, permet escampar narrativa hiperbreu, poesia, haikus... És un format de llibre dissenyat per facilitar l’accés a la lectura i la propagació de la literatura. Cosits a mà, un a un, després d'un procés de disseny.

La primera maqueta de format retallable vaig fer-la l’abril de 2013. La meva idea era crear un format juganer que permetés compartir els texts, però que a la vegada permetés mantenir el llibre. Per això vaig pensar en imprimir cada peça dues vegades i separar les dues còpies amb un microperforat. D'aquesta manera sempre ens queda un dels dos aforismes, i els duplicats els podem anar escampant. Al final del procés, si els arrenquem tots, tindrem el mateix llibre en format més curt. Així doncs, és un llibre 2x1, amb el que podem llegir, pensar, regalar i fer pensar a la vegada.

Primer llibre retallable per duplicat, de Ferran Cerdans

Aquesta idea de disseny retallable ha obtingut molta acceptació allí on l'he presentat i els llibres de microtexts retallables per duplicat es van coneixent arreu. Seguint el mateix procés que en el cas dels altres formats propis, només el poso a disposició d’altres persones quan ha ha assolit la maduresa. Després de fer-ne molts exemplars i de dur-lo a multitud de fires, un cop modificat i ajustat amb les observacions rebudes per part del públic, el format s’obre a tothom qui vulgui fer-ne ús.

La maduresa del format retallable

Són força els llibres que he anat fent en aquest format. Els primers van ser els meus propis de microcontes i aforismes. Posteriorment els dos llibres de la Bel Olid i la Sarah Dahan. A partir d'aquí, tres llibres més fets a mida i adaptats a autores d'estils molt diferents: l'Espill daurat de la Núria Lorente, el TU de la Núria Miramelsmots i el Corriols de la M. Carme Martín Egea.

Llibre en format retallable per compartir

[Segell a dues tintes, disseny de Ferran Cerdans Serra - Llibres Artesans

Foment de la lectura

Els formats innovadors de Llibres artesans, com els llibres d’aforismes microperforats, són al servei de la literatura. Moltes persones s’inicien en la lectura de narrativa gràcies a aquests llibres en formats creatius i juganers. Es tracta de facilitar l'accés a la lectura a les persones que volen introduir-se en aquest món i que es troben, a vegades, amb formats incòmodes i maquetacions deficients que els expulsen del text. Per això seguim investigant en nous formats per facilitar l'entrada a la lectura.

Raviolis amb Passions mínimes de la Bel Olid

Raviolis literaris

Amb el nom de “raviolis” faig referència a la part retallable dels llibres d’aforismes un cop arrencada i, per tant, lliure per escampar-se arreu. Amb aquest nom faig una analogia amb la forma de l’artefacte literari, i al fet que es pot “menjar” en llegir-lo, però també n’anomeno “llavors”. En aquest cas faig referència a la seva capacitat de difondre literatura arreu i, si tot va bé i les condicions són bones, fer germinar lectors. No pas lectors de la meva obra (que també) sinó de gent aficionada a la lectura.

Raviolis del

Els usos dels “Raviolis” són molt variats: Una sorpresa a la butxaca —la meva idea inicial ja que m’agraden molt les sorpreses. Deixar-los al cafè, en anar-se’n, a la manera de post-its (amb els meus escrits ho he fet des de 2009)—un cop has pres el cafè, per què no deixar un ravioli i que el llegeixi la propera persona que passi per la taula? De propina: no se m‘acut millor propina poètica que deixar un ravioli o potser sí, recitar un vers curt que deixi el cambrer estabornit. Parar taula i que cadascú segui on se senti més d’acord amb el text o bé a l’inrevés, para la taula pensant ja en qui ocuparà cada lloc. I així fins a l’infinit.

Sèries especials per a llibreries

Amb la Núria Miramelsmots i el TU vam començar a fer, per primera vegada, sèries especials per a llibreries. Les dues primeres van ser per a la Llibreria Compàs de Cardedeu i per a Ona Llibres de Barcelona.

Sèrie especial llibreria Ona del TU de la Núria Miramelsmots

Share